gedwongen ontslag nemen

Gedwongen ontslag nemen

Kennis Artikelen Arbeidsrecht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Het komt regelmatig voor dat een werkgever wil dat een werknemer ontslag neemt. De werkgever heeft echter voldoende juridische mogelijkheden om dat ontslag te bewerkstelligen, waarbij hij de werknemer niet nodig heeft. Denk daarbij aan ontslag op staande voet (bij een dringende reden) of aan een ontbinding of opzegging van de arbeidsovereenkomst.

Toch komt het nogal eens voor dat een werkgever een werknemer dwingt om ontslag te nemen. Gebeurt dat u als werknemer, dan is het verstandig om niet akkoord te gaan en niets te tekenen zonder juridisch advies te hebben ingewonnen. Toch al iets getekend? Dan leggen we hier uit wat u eraan kunt doen. Uw werkgever kan u namelijk niet gedwongen ontslag laten nemen.

Gedwongen ontslag nemen

Vaak komt een situatie waarin u wordt gedwongen om ontslag te nemen voort uit een arbeidsconflict. Dat conflict kan het gevolg van een serieuze misstap van u als werknemer zijn, maar het komt ook voor dat uw werkgever een manier zoekt om u eruit te kunnen werken.

Er zijn in principe twee manieren waarop werkgevers proberen om werknemers ontslag te laten nemen:

  • Uw werkgever dwingt u om een beëindigingsovereenkomst te tekenen, waarmee de arbeidsovereenkomst ten einde komt.
  • Uw werkgever dwingt u om een opzeggingsbrief in te dienen, waarmee u de arbeidsovereenkomst opzegt.

In beide gevallen wordt vaak met een strafrechtelijke aangifte of een ontslag op staande voet gedreigd als u niet meewerkt.

Gevolgen gedwongen ontslagname

Bij gedwongen ontslag nemen horen een aantal onprettige gevolgen, zeker aangezien uw werkgever natuurlijk alle stukken in zijn voordeel heeft opgesteld. De gevolgen zijn vaak onder meer:

  • U krijgt geen ww-uitkering omdat u verwijtbaar werkloos bent geworden;
  • Uw concurrentiebeding en relatiebeding blijven gewoon geldig;
  • Een ontslagvergoeding zit er niet in;
  • U krijgt geen transitievergoeding;
  • Overige ongunstige zaken, waaronder bijvoorbeeld verval van vakantiedagen en directe vrijstelling van werkzaamheden zonder loondoorbetaling.

Wat moet u doen wanneer uw werkgever u dwingt ontslag te nemen?

Wanneer uw werkgever u probeert te dwingen om ontslag te nemen (omdat u anders bijvoorbeeld ontslag op staande voet zou krijgen), is het allerbelangrijkst om niets te tekenen. Laat een jurist eerst alles bekijken. Meestal is het aanbod dat er ligt op de een of andere manier (zeer) ongunstig voor u als werknemer.

Nadat een jurist uw zaak heeft bekeken, zijn er twee opties:

  1. U tekent alsnog, maar wel pas na een nieuwe onderhandeling met uw werkgever door de jurist. In vrijwel alle gevallen zal een jurist een aantal extra’s kunnen binnenslepen in een onderhandeling: denk aan een ontslagvergoeding en aan uw ww-rechten.
  2. U tekent niet meer, omdat uw werkgever niet wil bijgeven. In dat geval zal vaak een procedure bij de rechter noodzakelijk zijn om alsnog uw gelijk te krijgen.

Wat moet ik doen als ik al heb getekend?

Als u al heeft getekend omdat uw werkgever u heeft gedwongen ontslag te nemen, komt u in een vervelende situatie te zitten. In principe is de arbeidsovereenkomst dan rechtsgeldig tot een einde gekomen, door opzegging of beëindiging met wederzijds goedvinden.

In het geval van beëindiging met wederzijds goedvinden, heeft u de mogelijkheid om binnen twee weken terug te komen op uw beslissing. Een jurist kan u helpen met hoe dat moet en kan bekijken of dat verstandig is.

Heeft uw werkgever u gedwongen ontslag te nemen door u een opzeggingsbrief te laten opstellen, dan is het lastiger. In veel gevallen, zal echter gesteld kunnen worden dat er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden. Uiteraard is het van groot belang dat u de feitelijke gang van zaken kunt bewijzen.

Gedwongen ontslag nemen – Conclusie

Wanneer uw werkgever u probeert te dwingen om ontslag te nemen, is het van belang om daar niet direct op in te gaan. Teken nooit iets voordat u juridisch advies over het document heeft ingewonnen. Toch tekenen kost u behalve uw baan, ook vaak uw ww-rechten en en andere zaken, zoals bijvoorbeeld uw vakantiedagen.

Heeft u al getekend en heeft u daar spijt van? Ook dan is het een goed idee om door een jurist te laten bekijken wat er nog gedaan kan worden. Het tekenen van een overeenkomst/opzeggingsbrief is niet altijd definitief. Een goede jurist kan de overeenkomst of opzeggingsbrief dan alsnog van tafel krijgen.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.