gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

Kennis Artikelen Vragen

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Vraag

Geachte heer/mevrouw,

Mijn man en ik zijn in maart in het huwelijk getreden onder gemeenschap van goederen. Mijn man is er nu over aan het denken om een eigen zaak op te zetten. Daarom zou het gunstiger zijn wanneer we de gemeenschap van goederen zouden kunnen omzetten naar huwelijkse voorwaarden, zodat aansprakelijkheid kan worden uitgesloten.

De vraag is: is dit mogelijk?

Met vriendelijke groet,

Antwoord Wet & Recht

Geachte mevrouw …,

Het is mogelijk om de gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden, maar daarvoor moet u wel naar de notaris toe. Het is namelijk verplicht om dit in een notariƫle akte te regelen. Eerder moest de akte daarna ook nog door de rechtbank worden goedgekeurd, maar dit is per 1 januari 2012 afgeschaft.

Helaas zitten aan het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk wel kosten verbonden, hetwelk natuurlijk zuur is, vooral gezien het feit dat u pas een half jaar geleden gehuwd bent. Daarnaast beschermen huwelijkse voorwaarden enkel u, en niet uw man, wanneer hij een eenmanszaak (of personenvennootschap wil opstarten). Zijn schuldeisers kunnen aan vrijwel zijn gehele vermogen.

Ik weet niet wat uw man precies van plan is, maar het kan voordelig zijn om een BV op te richten. Per 1 oktober 2012 is geen minimumkapitaal meer vereist daarvoor (Wet Flexibilisering BV-recht). Hoewel u voor het oprichten van een BV ook naar de notaris moet (en dus ook kosten moet maken), is de aansprakelijkheid van uw man (en dus ook van uzelf) met een BV wel ook grotendeels afgedekt. Een nadeel van de BV is dat deze rechtsvorm belastingtechnisch ongunstiger kan zijn en bij een kleine onderneming daarom vaak niet gewenst is. Verdere informatie over de BV is in grote mate op het internet te vinden (houd daarbij wel in de gaten dat sommige zaken dus zijn gewijzigd per 1 oktober 2012!).

Wat de beste keuze voor u is, kan ik u zo niet vertellen: dat hangt af van uw persoonlijke situatie, de precieze plannen van uw man, van uw eigen voorkeur (vooral met betrekking tot de risico’s) en van de exacte fiscale regels (die ik niet ken, aangezien ik ‘gewoon’ jurist ben en geen fiscaal jurist). Ik hoop dat ik u enigszins van dienst heb kunnen zijn.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.