gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

Kennis Artikelen Vragen

Vraag

Geachte heer/mevrouw,

Mijn man en ik zijn in maart in het huwelijk getreden onder gemeenschap van goederen. Mijn man is er nu over aan het denken om een eigen zaak op te zetten. Daarom zou het gunstiger zijn wanneer we de gemeenschap van goederen zouden kunnen omzetten naar huwelijkse voorwaarden, zodat aansprakelijkheid kan worden uitgesloten.

De vraag is: is dit mogelijk?

Met vriendelijke groet,

Antwoord Wet & Recht

Geachte mevrouw …,

Het is mogelijk om de gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden, maar daarvoor moet u wel naar de notaris toe. Het is namelijk verplicht om dit in een notariële akte te regelen. Eerder moest de akte daarna ook nog door de rechtbank worden goedgekeurd, maar dit is per 1 januari 2012 afgeschaft.

Helaas zitten aan het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk wel kosten verbonden, hetwelk natuurlijk zuur is, vooral gezien het feit dat u pas een half jaar geleden gehuwd bent. Daarnaast beschermen huwelijkse voorwaarden enkel u, en niet uw man, wanneer hij een eenmanszaak (of personenvennootschap wil opstarten). Zijn schuldeisers kunnen aan vrijwel zijn gehele vermogen.

Ik weet niet wat uw man precies van plan is, maar het kan voordelig zijn om een BV op te richten. Per 1 oktober 2012 is geen minimumkapitaal meer vereist daarvoor (Wet Flexibilisering BV-recht). Hoewel u voor het oprichten van een BV ook naar de notaris moet (en dus ook kosten moet maken), is de aansprakelijkheid van uw man (en dus ook van uzelf) met een BV wel ook grotendeels afgedekt. Een nadeel van de BV is dat deze rechtsvorm belastingtechnisch ongunstiger kan zijn en bij een kleine onderneming daarom vaak niet gewenst is. Verdere informatie over de BV is in grote mate op het internet te vinden (houd daarbij wel in de gaten dat sommige zaken dus zijn gewijzigd per 1 oktober 2012!).

Wat de beste keuze voor u is, kan ik u zo niet vertellen: dat hangt af van uw persoonlijke situatie, de precieze plannen van uw man, van uw eigen voorkeur (vooral met betrekking tot de risico’s) en van de exacte fiscale regels (die ik niet ken, aangezien ik ‘gewoon’ jurist ben en geen fiscaal jurist). Ik hoop dat ik u enigszins van dienst heb kunnen zijn.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels - Advocaat
handels- en ondernemingsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht


DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door onze juristen is samengesteld kunnen wij, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel en/of accuraat is op het moment van raadpleging en dat deze toepasbaar is in een specifieke situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een van onze juristen of met uw eigen jurist voordat u handelt of beslist.

Juridische hulp nodig?

Onze advocaten laten u graag weten wat ze voor u kunnen betekenen: van adviseren tot procederen. Lees meer over onze zakelijke diensten, onze diensten voor particulieren of neem direct contact met ons op via onderstaande knop.

Neem contact op