beslag

5 veelgestelde vragen over beslag

Kennis Artikelen Civiel recht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Over het incasseren van een vordering en het leggen van beslag leven in de samenleving veel onduidelijkheden. Wat mag precies en wat mag precies niet? Wanneer moet u bang zijn voor beslag en wanneer valt dat wel mee? Wat moet u doen wanneer er daadwerkelijk beslag wordt gelegd?

Hier beantwoorden we daarom 5 veelgestelde vragen over incasso en beslag, die regelmatig aan ons gesteld worden.

1. Kan een incassobureau zomaar beslag leggen?

Incassobureau’s zijn meestal erg vasthoudend in hun aanpak. Als debiteur moet u betalen en anders zal binnen enkele dagen beslag worden gelegd.

Gelukkig loopt het in de praktijk niet zo’n vaart. Een incassobureau mag namelijk niet zomaar beslag leggen. Daarvoor zullen ze eerst toestemming van de rechter moeten hebben, waarna via een gerechtsdeurwaarder (iets anders dan een incassobureau!) beslag kan worden gelegd. Kortom: incassobureau’s blaffen wel, maar bijten slechts met toestemming van de rechter.

2. Hoe kan het dat de beslagvrije voet niet is toegepast?

Dit is een kwestie die we regelmatig tegenkomen in de praktijk: er is beslag gelegd en de beslagvrije voet is niet toegepast door de gerechtsdeurwaarder. Vaak gaat deze klacht samen met loonbeslag (beslag bij de werkgever), waarbij op het gehele loon beslag wordt gelegd.

In 99% van de gevallen is het niet toepassen van de beslagvrije voet bij beslaglegging een gevolg van het niet invullen van het formulier dat bij het beslagexploot van de deurwaarder zit. Op dat formulier moet u uw inkomsten invullen zodat de gerechtsdeurwaarder de beslagvrije voet kan uitrekenen.

Bekijk het beslagexploot nogmaals en dien het formulier alsnog in, óf bel de deurwaarder met de vraag om een nieuw formulier toe te sturen. Na het insturen duurt het meestal één of twee dagen voordat de beslagvrije voet alsnog correct wordt toegepast.

3. Wat is executoriaal beslag en wat is conservatoir beslag?

Wanneer er beslag wordt gelegd, zijn er twee vormen mogelijk: executoriaal beslag en conservatoir beslag. Het blijkt vaak onduidelijk te zijn wat het verschil tussen beiden vormen is.

Executoriaal beslag is de bekende beslaglegging. Er wordt beslag gelegd en (voor zover het geen geld betreft) zaken worden verkocht. Executoriaal beslag is pas mogelijk na een vonnis van een rechter, waarbij degene tegen wie het wordt gelegd, wordt opgeroepen om zich te verdedigen. Meer daarover vindt u in het artikel over executoriaal beslag.

Conservatoir beslag is ‘bewarend’ beslag. Het is een tijdelijke beslaglegging totdat executoriaal beslag kan worden gelegd en het kan worden vergeleken met een ‘bevriezing’ van goederen. Daardoor mag de vermeende schuldenaar ze niet meer vervreemden (verkopen/weggeven). Het wordt gebruikt wanneer men bang is dat een schuldenaar zijn goederen vervreemd voordat er executoriaal beslag is gelegd. Conservatoir beslag kan enkel worden gelegd met instemming van de rechter, maar de schuldenaar wordt niet opgeroepen. U kunt meer hierover lezen in het artikel over conservatoir beslag.

4. Wat kan ik nog doen als er beslag wordt gelegd?

Het is afhankelijk van het soort beslag en van uw precieze situatie wat precies de beste keuze is. Vaak komt het neer op het betalen van de vordering óf het starten van een kort geding.

Voor de beste handelswijze in een specifiek geval is het aan te raden om een jurist te raadplegen.

5. Hoe leg ik zelf beslag bij iemand?

Afhankelijk van of u direct executoriaal beslag wilt laten leggen of eerst conservatoir beslag, zijn daar bepaalde vereisten voor. Executoriaal beslag begint met een dagvaarding, conservatoir beslag met een verzoekschrift.

In ieder geval heeft u altijd de toestemming van de rechter nodig om beslag te kunnen leggen. Om die toestemming te verkrijgen, is het verstandig om een jurist in te schakelen, aangezien u anders een grote kans loopt om de griffierechten kwijt te zijn én te worden veroordeeld in de proceskosten.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.