voorbeeld dagvaarding

Dagvaarding voorbeeld – Procedeer zonder advocaat

Kennis Artikelen Civiel recht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

In sommige gevallen heeft u geen advocaat nodig en mag u zelf procederen. Dat is het geval in onder meer bestuurszaken en in strafzaken. Ook in civiele zaken mag u soms zelf procederen, maar dan heeft u wel een dagvaarding nodig.

Hier vindt u een dergelijke dagvaarding, waarin u zelf de van toepassing zijnde feiten en omstandigheden moet invullen. Wilt u liever meer informatie over wat een dagvaarding is, dan kunt u het best kijken in het algemene artikel over de dagvaarding.

Voorbeeld dagvaarding

Op de link hierna vindt u een voorbeeld van een dagvaarding, gemaakt door Wet & Recht. Wanneer u zelf wil procederen met deze dagvaarding kunt u deze invullen. Op de plaatsen waar u iets moet invullen, staat uitgelegd wat u moet beschrijven.

Helaas hebben wij de voorbeelddagvaarding moeten verwijderen in verband met een onevenredig aantal verzoeken van rechtszoekenden aan ons om de ingevulde dagvaarding gratis te controleren op volledigheid en juistheid. Dergelijke werkzaamheden kunnen wij echter niet gratis verrichten. Het verdient aanbeveling om voor het schrijven van een dagvaarding een jurist in te schakelen.

Wanneer zelf procederen met deze dagvaarding?

Voordat u begint, is het verstandig om te bekijken of u wel zelf mag procederen met deze dagvaarding. De wet heeft daar namelijk regels aan verbonden: in principe mag u in geen enkele civiele zaak zelf procederen, tenzij de wet er een uitzondering voor geeft. De uitzonderingen op die regel zijn de zaken waar u wél zonder advocaat in mag optreden en waarin u dus de bovenstaande dagvaarding kunt gebruiken. Dit zijn:

  • Zaken met betrekking tot de arbeidsovereenkomst, vut–overeenkomst of cao;
  • Zaken met betrekking tot het huurrecht;
  • Alle andere zaken tot 25.000 euro;
  • Zaken waarbij de waarde van de vordering niet duidelijk is, maar de 25.000 euro niet zal overstijgen;
  • enkele kleine andere uitzonderingen.

Let op: de bovenstaande dagvaarding kunt u dus enkel voor bovenstaande zaken gebruiken.

Dagvaarding invullen niet altijd even gemakkelijk

Hoewel het wel mogelijk is om zelf te procederen via bovenstaande dagvaarding, is dat in moeilijkere zaken zeker niet gemakkelijk. Wellicht heeft u dat zelf ook reeds gemerkt met het schrijven van de dagvaarding.

Een dagvaarding is meestal geen ‘invuloefening’. Het is een juridisch steekspel waarbij u goed moet bedenken wat u aanvoert en wat juist niet. Wanneer u immers de verkeerde keuze maakt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de uitkomst van de procedure, zeker als uw wederpartij wel een jurist in de arm neemt.

Hulp nodig met de dagvaarding?

Het bovenstaande is geen onnodige bangmakerij, maar helaas een noodzakelijke waarschuwing. Het komt nog steeds regelmatig voor dat een particulier of ondernemer zelf de dagvaarding opstelt en van een zeer koude kermis thuiskomt na de zitting (of al eerder).

Het is vaak daadwerkelijk lastig om goed (juridisch) onder woorden te brengen wat u wilt en waarom u dat wilt. Daarnaast zult u moeten bekijken of het juridisch gezien wel kan wat u eist. Maakt u fouten, dan kan dat grote gevolgen hebben.

Om die reden is het verstandig om bij belangrijke zaken een jurist in te schakelen. Hij kan u het lastige werk van het opstellen van een dagvaarding uit handen nemen en kan voor u procederen. Aangezien dit zijn dagtaak is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de goede behartiging van uw belangen. Hij weet wat er kan, wat er niet kan en waar vooral op gelet moet worden, zowel in de dagvaarding als op de zitting.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.