advocaat

Goede advocaat gezocht?

Kennis Artikelen Overige

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Een goede advocaat vinden kan soms moeilijk zijn, want hoe weet een klant wie de beste advocaat voor zijn probleem is? Hoe weet een klant of deze goede advocaat ook daadwerkelijk een goede studie heeft gehad? Kortom: wie is de typische goede advocaat en welk profiel heeft hij?

De goede advocaat: de rechtenstudie

Alle advocaten, en dus ook de goede advocaat, hebben een vierjarige rechtenstudie gedaan. Dat betreft tegenwoordig een driejarige bacheloropleiding én een eenjarige master, de specialisatie. Elke advocaat heeft dus sowieso een gedegen opleiding achter de rug.

Verder is het, voor de student die de advocatuur in wil, verplicht om bepaalde vakken te volgen die broodnodig zijn om een goede advocaat te worden, het civiel effect. Volgt de student die vakken niet, dan kan hij niet de advocatuur in.

De stage-periode van een goede advocaat

Na zijn rechtenstudie en bij indiensttreding bij een advocatenkantoor moet een advocaat eerst nog drie jaar stage lopen. Hij wordt dan begeleid door een patroon (een soort mentor) die zijn werk nakijkt en hem opleidt tot een goede advocaat. Daarnaast krijgt hij in die drie jaar ook nog een opleiding van de Orde van Advocaten.

Overigens moet een advocaat zichzelf jaarlijks verplicht blijven bijscholen om de kwaliteit van zijn werk te kunnen garanderen. Daardoor kan worden gezegd dat er weinig slechte advocaten bestaan en dat vrijwel elke advocaat een goede advocaat is.

De bekendheid van een goede advocaat

Gerard Spong, Moszkowicz, Hiddema en de gebroeders Anker zijn allemaal bekende advocaten, maar dat is niet per se iets dat belangrijk is. In eerste instantie zou men denken dat een bekende advocaat ook altijd een goede advocaat is. Toch blijkt dat ervaren advocaten ook in het bovenstaande rijtje advocaten zien staan die minder goed werk afleveren. Er kan worden gezegd dat niet elke bekende advocaat ook daadwerkelijk een goede advocaat is, maar daarnaast geldt dat niet elke goede advocaat een bekende advocaat is.

Dat blijkt mede uit het feit dat de bekende advocaten enkel strafrechtadvocaten zijn. Elke eerdergenoemde goede advocaat doet (voornamelijk) strafzaken of is enkel bekend van strafzaken. Ook in de andere vakgebieden zijn er uitblinkers, maar de goede advocaat uit die vakgebieden is niet bekend.

Onbekendheid wil dus niet zeggen dat iemand geen goede advocaat is.

Het niveau van specialisme van een goede advocaat

Verder wordt vaak gezegd dat een hoog niveau van specialisme de goede advocaat kenmerkt. De meningen daarover zijn verdeeld. Waar grote Angelsaksische kantoren zich soms niet eens per rechtsgebied maar per wetsartikel specialiseren, zijn er ook advocatenkantoren die vrijwel alle rechtsgebieden doen.

De goede advocaat kan beiden zijn. Een specialistisch ingestelde advocaat kan een goede advocaat zijn omdat hij diep in een bepaalde materie zit. De alleskunner kan een goede advocaat zijn omdat hij vaak beter kan overzien wat zijn acties op andere rechtsgebieden voor gevolgen hebben voor de klant.

Hoe gespecialiseerd de goede advocaat is, is dus voornamelijk een kwestie van voorkeur van de klant (en van de advocaat zelf). Wat zeker is, is dat niet enkel een zeer gespecialiseerde advocaat een goede advocaat is.

De kosten van een goede advocaat

Is een goede advocaat heel duur? Nee, niet altijd. Het kan echter wel worden gezegd dat de bekende goede advocaat, simpelweg door marktwerking, meer geld kan vragen voor zijn diensten dan een advocaat die ronduit slecht is. Deze uitschieters zijn er echter niet veel. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de 150 en 300 euro per uur en daarbinnen ligt waarschijnlijk niet enorm veel verschil in kwaliteit. Echte uitschieters (naar boven en naar beneden) zijn soms wel het gevolg van de kwaliteit die geleverd wordt.

Daarnaast wordt er veel gewerkt op basis van toevoegingen (in de volksmond ook wel ‘pro deo‘ genoemd). Ook de goede advocaat kan dit doen, aangezien toevoegingszaken worden betaald door de overheid, met een kleine eigen bijdrage van de klant.

Een goede advocaat hoeft dus niet heel erg duur zijn, maar er is soms wel enige link tussen de kwaliteit en de prijs.

Alternatieven voor de goede advocaat

Een goede advocaat is prijzig, maar regelmatig wel zijn geld waard. Bent u echter op zoek naar een minder prijzig alternatief dat wel dezelfde juridische kwaliteit levert, dan is de jurist een optie.

Een goede jurist doet niet onder voor een goede advocaat, voert nooit een algemene praktijk waarin hij alle zaken behandelt en is daarom de specialist bij uitstek op één of enkele rechtsgebieden, terwijl hij wel vrijwel altijd kennis heeft van de andere relevante rechtsgebieden. De kosten van een goede jurist zijn meestal lager dan de kosten van een goede advocaat.

Goede advocaat gezocht? – Conclusie

“Wie is de goede advocaat en welk profiel heeft hij?” was de vraag die in dit artikel behandeld zou worden.

De conclusie kan zijn dat vrijwel elke advocaat een (redelijk) goede advocaat is. Natuurlijk bestaan er goede advocaten, iets minder goede advocaten en (een zeer klein aantal) slechte advocaten, maar allemaal hebben ze een vierjarige universitaire rechtenstudie én een driejarige stageperiode achter de rug. Daarnaast is het verplicht om jaarlijks extra scholing te volgen te worden om de kwaliteit van het werk te garanderen.

Verder kan worden gezegd dat het feit dat een advocaat onbekend is, niet betekent dat het geen goede advocaat is. Ook kan worden gesteld dat een goede advocaat niet per se heel erg duur is, maar dat prijs wel enigszins gelinkt is aan kwaliteit, vooral met hele hoge en hele lage prijzen. Een goede advocaat niet altijd een heel gespecialiseerde advocaat, aangezien ook kennis van andere rechtsgebieden handig kan zijn.

Een goed alternatief voor de goede advocaat is de goede jurist, die meestal specialist is, terwijl hij tevens voldoende kennis van andere rechtsgebieden heeft. Het grote voordeel is dat hij vaak goedkoper is dan een advocaat, terwijl hij minimaal dezelfde kwaliteit kan leveren.

Kortom: kiest u een advocaat, dan is het verstandig om iemand te kiezen waar u een prettig gevoel bij heeft en die bij u past. Dat hij of zij een goede advocaat is, daar kunt u over het algemeen op vertrouwen. Stel de keuze voor een advocaat of jurist niet te lang uit: mensen die te laat naar een advocaat gaan verkleinen hun kansen op een gunstige afloop van hun zaak.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.