Mogelijkheid tot afzien van schriftelijke overeenkomst?

Kennis Artikelen Vragen

Vraag

Beste,

Kan ik als particulier verkoper van mijn auto nog afzien van de verkoop ook al is er een overeenkomst van verkoop getekend?

Antwoord Wet & Recht

Geachte heer/mevrouw,

In principe is dit niet mogelijk, tenzij u er samen met de wederpartij voor kiest om een nieuw contract op te stellen en het oude terzijde te stellen.

Eventueel is het ook mogelijk om een contract te vernietigen omdat er bij de totstandkoming van de overeenkomst sprake is van misbruik van omstandigheden, van bedrog, van bedreiging of van dwaling (een van beide partijen of beide partijen gingen uit van een onjuiste voorstelling van zaken). Lees daarover verder in het artikel over de overeenkomst die vernietigbaar is.

Tevens kan het mogelijk zijn dat een overeenkomst nietig is: zie het artikel over de nietige overeenkomst.

In de gemiddelde situatie is er echter geen sprake van een van deze gevallen en zult u de overeenkomst gewoon moeten nakomen.

Ik hoop dat ik u hiermee enigszins heb kunnen helpen.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
handels- en ondernemingsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht


N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door onze juristen is samengesteld kunnen wij, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel, juist en/of accuraat is op het moment van raadpleging en dat deze toepasbaar is in een specifieke situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en/of aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.