rechtshulp

Rechtshulp

Kennis Artikelen Overige

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Wanneer iemand in een juridisch probleem verzeild raakt of een juridische vraag heeft, zal hij op zoek gaan naar rechtshulp. In dit artikel wordt beschreven welke soorten rechtshulp er zijn, wat de voor- en nadelen van elk soort zijn en wat de kosten van rechtshulp zijn.

Rechtshulp

Rechtshulp wordt vaak gebruikt in de definitie van ‘juridische hulp voor onvermogende burgers’, zoals bijvoorbeeld de gesubsidieerde rechtsbijstand is (zie ook het artikel over de pro deo advocaat). Wij gebruiken rechtshulp in de zin van hulp in het recht of hulp om uw recht te krijgen, of u nu vermogend, een beetje vermogend of niet vermogend bent.

Soorten rechtshulp

Er zijn een aantal soorten rechtshulp, van een variëteit aan verschillende dienstverleners. Hierna zullen de belangrijkste vormen besproken worden, al zijn er natuurlijk ook andere soorten rechtshulp mogelijk.

Rechtshulp van een advocaat – Wellicht de meest bekende vorm van rechtshulp, waarbij een advocaat advies geeft, informatie geeft en eventueel procedeert voor u. In Nederland is een advocaat soms verplicht wanneer u naar de rechter wil, maar bij zaken onder de 25.000 euro en bij arbeidsrecht is de advocaat niet verplicht. Wanneer u zelf de kosten van een advocaat moet dragen, zijn deze vaak fors (125 tot 250 euro per uur).

Rechtshulp van de rechtsbijstandsverzekeraar – Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u via deze verzekering ook rechtsbijstand krijgen wanneer u die nodig hebt. Daarbij is belangrijk dat meestal niet alle soorten geschillen zijn gedekt, vaak ‘advies’ niet in de prijs inbegrepen zit en u niet altijd uw eigen advocaat mag kiezen. Daarnaast is degene die uw zaak behandelt niet per se een advocaat of een universitair afgestudeerd jurist.

Rechtshulp van het Juridisch Loket – Vroeger ook wel ‘Bureau Rechtshulp’ genoemd. Dit betreft gratis rechtshulp die de overheid biedt, al mogen de medewerkers van het Juridisch Loket niet procederen. Waar een advocaat altijd universitair is opgeleid, hoeft dat bij de medewerker van het juridisch loket niet zo te zijn. Het juridisch loket kan u niet helpen binnen alle rechtsgebieden en kan u ook niet helpen als u ondernemer of zelfstandige bent.

Rechtshulp van de rechtswinkel – Veel steden hebben een rechtswinkel, waarin vrijwilligers gratis rechtshulp verlenen. Voordeel is dat het advies gratis is, het nadeel is dat het vaak wordt gegeven door studenten (die meestal nog niet alle facetten van het vak beheersen).

Rechtshulp van een juridisch adviseur – Er zijn ook juristen die geen advocaat zijn geworden, maar die zich juridisch adviseur noemen (of gewoon ‘jurist’). Zij kunnen dus niet procederen in zaken boven de 25.000 euro tenzij het arbeidsrechtszaken of huurzaken zijn. Dit soort rechtshulp is per uur vaak een stuk goedkoper dan rechtshulp van een advocaat, maar het is belangrijk om goed op te letten wat u krijgt voor uw geld. U krijgt namelijk niet altijd mensen die zijn opgeleid als jurist, laat staan hoogopgeleid zijn. Jurist is namelijk geen beschermd beroep. Het is dus belangrijk dat u goed kijkt naar de geschiktheid van de juridisch dienstverlener die u op het oog heeft. Dat gezegd hebbende, zijn juristen die wel goed zijn opgeleid meestal wel betrouwbaar, zeker omdat ze zich meestal hebben gespecialiseerd en zijn ze een bron van relatief gunstig geprijsde rechtshulp.

Rechtshulp van Wet & Recht

Wet & Recht valt met haar rechtshulp in de laatste categorie: wij zijn juridisch adviseurs. Wet & Recht werkt met juristen die geen advocaat zijn, maar die wél hogeropgeleid zijn. Bij Wet & Recht heeft u enkel contact met universitair opgeleide juristen die rechten hebben gestudeerd en die de rechtenstudie ook succesvol hebben afgerond hebben afgerond. Elke jurist bij Wet & Recht mag zich ‘Meester in de rechten’ noemen.

Omdat wij wel universitair opgeleide juristen werken, kunnen we juridische kwaliteit bieden. Onze beperking is, zoals hierboven ook al is aangegeven, dat we niet kunnen procederen in zaken boven de 25.000 euro tenzij het arbeidsrechtszaken of huurzaken betreft. Uiteraard kunnen we u wel adviseren in dergelijke zaken en kunnen we samen met bij ons aangesloten externe advocaten ook de zaak voor de rechter afhandelen. Van de andere kant kunnen we door deze opzet wel rechtshulp bieden voor een tarief dat een stuk lager ligt dan het tarief van een advocaat, terwijl we uiteraard wel kwaliteit leveren.

Rechtshulp – Conclusie

Rechtshulp is de begeleiding van rechtszoekenden in het recht, of de rechtszoekende nu vermogend of onvermogend is. Rechtshulp kan onder meer worden gegeven door advocaten, de rechtsbijstandsverzekeraar, het Juridisch Loket (vroeger Bureau Rechtsbijstand), de rechtswinkel of door juridisch adviseurs.

Wet & Recht biedt dat laatste aan: rechtshulp door juristen/juridisch adviseurs. We zijn specialisten tegen een gunstig tarief.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.