Terugvorderen gezamenlijk gespaard geld van ex-vriend

Kennis Artikelen Vragen

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Vraag

Geachte lezer,

Het volgende is er gebeurd, kan ik hier wat tegen doen?

Ik had een vriend voor ruim 2,5 jaar. Wij woonden allebei nog bij onze ouders in. Bij zijn gezin hadden we een geldpotje voor een gezellige dag weg met de hele familie (van zijn kant). Hierin zit €60 van mij. Nu is onze relatie verbroken door hem. Ik heb hem gevraagd (per sms) mij dit geld terug te geven, maar hierop wordt niet gereageerd.

Bij een nieuwe poging kreeg ik nog geen gehoor. Wanneer ik hem bel, neemt hij niet op (ik denk bewust), dit doet hij al anderhalve maand niet meer (vanaf het moment dat het uit is)… Kan ik hier iets tegen doen of moet ik mij erbij neerleggen dat ik het geld kwijt ben?

Vriendelijke groet,

Antwoord Wet & Recht

Geachte mevrouw …,

Ik heb uw vraag gelezen en kan u vertellen dat u uiteraard gerechtigd bent om deze 60 euro op te eisen. Juridisch gezien kan er een aantal kanten op geredeneerd worden, maar de uitkomst zal zijn dat u linksom of rechtsom recht heeft op de 60 euro (tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden zoals een al geboekte vliegreis of iets dergelijks).

Recht hebben is echter helaas iets anders dan recht krijgen. Wanneer uw ex-vriend niet meewerkt kunt u proberen hem daar voor de rechter toe te dwingen. Wat u dan moet bewijzen is dat het geld in dat potje daadwerkelijk van u was en dat het bedoeld was om iets leuks te gaan doen met u als participant (en niet als schenking bijvoorbeeld). Dat zijn dan ook direct de probleempunten: een rechtszaak beginnen voor 60 euro is niet zinvol én u kunt waarschijnlijk niet bewijzen dat de 60 euro van u zijn. Het is uw woord tegen dat van uw ex-vriend.

Kortom: de juridische weg bewandelen zal u niet erg helpen. Wat u wel kunt doen is (blijven) aandringen bij uw ex-vriend en eventueel contact op te nemen met zijn ouders (aangezien hij nog thuis woont volgens u). Vooral dat laatste kan zinvol zijn, aangezien ouders vaak wat redelijker zijn dan ex-vrienden of ex-vriendinnen. Even bellen is in principe al voldoende, het liefst zonder juridische taal, maar met een vriendelijk doch duidelijk verzoek tot teruggave van het geld. Helpt dat allemaal niet, dan kunt u de zaak het beste laten rusten: 60 euro is een rechtszaak niet waard en is ook de moeite (en ergernis) die u daarin steekt niet waard.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wens u veel succes in deze.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.