Vorderen strafrechtelijke vervolging en schadevergoeding bij opzettelijke aanrijding

Kennis Artikelen Vragen

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Vraag

Beste,

Een aantal weken geleden hebben wij een ongeval gehad,daarbij heeft een personenwagen ons via de rechterrijstrook expres zijn wagen tegen die van ons ingereden en zijn wij met 130 km p/uur in de linkerzijde van de weg de vangrail ingedrukt.

Wonder boven wonder zijn er bij ons geen gewonden of erger gevallen,daar ik, mijn vrouw en 2 kinderen (4 jaar en 8 mnd) toch in de auto zaten. Volgens ons, politie en andere diensten die aanwezig waren had dit vele malen erger uit kunnen vallen.

De politie heeft dan ook een onderzoek gestart, en de veroorzaker heeft dan later ook bekend wat hij gedaan heeft,daarbij zegt de politie dat de zaak  af is en dat het een verzekeringskwestie is.

Voor hem zou er wel een strafzaak komen, een taakstraf zou hij wel krijgen zei de politie. Maar ik zit met een enorme financiële schuld daar ik veel kosten heb moeten maken,en de auto total loss is verklaard. Ook denk ik vaak terug dat het anders had kunnen aflopen.

Kan ik deze man ergens voor aanklagen? Poging tot …. ? Moet ik of kan ik aangifte doen? Wat zijn mijn rechten,Voor mij mag die man nooit meer rijden zodat hij dit niet meer kan veroorzaken.

Graag hoor ik wat ik nog zou kunnen doen?

Mvg,

Antwoord Wet & Recht

Geachte heer …,

U geeft aan dat de veroorzaker van het ongeluk voor de rechter moet verschijnen in een strafzaak. Is dat daadwerkelijk het geval, dan is er voor u de mogelijkheid om u te voegen als benadeelde partij in het proces. U kunt dan uw schade verhalen op de veroorzaker van het ongeluk. Dit kan enkel bij eenvoudig vast te stellen schades: is het geen eenvoudig vast te stellen schade volgens de rechter, dan moet u een aparte civiele procedure opstarten voor uw schade. Als u al schade vergoed heeft gekregen van de verzekeringsmaatschappij van de andere bestuurder, kunt u die schade niet meer vorderen.

Als u nog geen aangifte tegen de dader heeft gedaan, dan is het mogelijk om dit alsnog te doen. De beslissing of er vervolging plaatsvindt ligt bij politie en justitie, zie daarvoor ook het artikel over vervolging. Ben u het niet eens met het niet vervolgen van de veroorzaker van het ongeluk, dan kunt u beklag doen bij het Gerechtshof. Daar wordt dan gekeken of het terecht is dat er geen vervolging plaatsvindt. Vindt er wel vervolging plaats, dan beslist het Openbaar Ministerie welke straf er wordt geëist. Daar heeft u geen invloed op.

Ik hoop dat ik u hiermee van dienst heb kunnen zijn en wens u sterkte met uw probleem.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.