De advocaat heeft vaak geen gemakkelijk privéleven. Hij komt namelijk overal mensen tegen die weliswaar respect voor hem hebben, maar hem tegelijkertijd verafschuwen vanwege het feit dat hij criminelen uit de gevangenis houdt én vanwege het feit dat hij een graaier zou zijn. Nu kan een advocaat zich daar natuurlijk wel goed tegen verdedigen (dat is immers zijn beroep), maar zijn dit soort aantijgingen eigenlijk wel waar?
Het verdedigen van criminelen is een eigen artikel waard (en lang niet elke advocaat houdt zich daarmee bezig), dus in dit artikel wordt enkel gesproken over het feit dat advocaten zo duur zouden zijn. 200 tot 250 euro per uur is geen uitzondering. Of wel?
Dit artikel gaat over de advocaat die partner (eigenaar) van een kantoor is, niet naar de advocaat die in loondienst werkt. De advocaat in loondienst krijgt immers een vast loon dat weinig te maken heeft met het bedrag dat hij per uur declareert.
De dure advocaat
Is 200 tot 250 euro exclusief btw per uur een uitzondering? Kortweg gezegd: Nee, dat is geen uitzondering. De gemiddelde Nederlander kan dan dus de volgende (foute) berekening maken:
De gemiddelde advocaat verdient tussen de 150 en 250 euro per uur, afhankelijk van zijn expertise, zijn ervaring en zijn reputatie. Uitgaande van een werkweek van 40 uur zitten we grofweg op 26.000 tot 43.000 euro per maand, 312.000 tot 520.000 euro per jaar. Bruto dan wel, dus er blijft voor de advocaat zo’n 160.000 tot 260.000 euro netto over per jaar. Toch klopt die berekening niet helemaal.
De echte inkomsten voor de advocaat
De gemiddelde advocaat verdient inderdaad 150 tot 250 euro per uur. Echter, een advocaat heeft meestal niet voldoende ‘betalende’ klanten om fulltime bezig te kunnen zijn. Daarom neemt vrijwel elke advocaat ook toevoegingszaken aan. Een toevoeging is een soort subsidie van de overheid zodat mensen die minder dan een bepaald bedrag verdienen en vrijwel geen vermogen hebben ook een advocaat kunnen inschakelen. De toevoeging wordt ook vaak ‘pro deo‘ genoemd.
De toevoeging werkt via een puntenprincipe. Één punt is iets meer dan 100 euro waard. De Raad voor de Rechtsbijstand (die toevoegingen verleent) stelt dat één punt ongeveer een uur werk is. Dat zou dus een salaris van 100 euro per uur zijn. Echter, de goede advocaat die goede juridische hulp wil verlenen, komt vaak niet uit aan het aantal punten. Hij werkt langer aan een zaak, waardoor ook zijn salaris omlaag gaat, want extra uren worden in beginsel niet uitbetaald.
De verdeling tussen betalende klanten en toevoegingszaken is gemiddeld 30/70. Een advocaat is dus slechts 30% van zijn tijd voor het volle tarief aan het werken. De rest van de tijd werkt hij voor tussen de 50 en de 100 euro per uur.
Daarnaast zijn niet alle uren die hij werkt declarabel. Hij moet ook tijd steken in studie (verplicht!), kantooroverleg, opleiding van advocaat-stagiairs (‘junior advocaten’) enzovoort. Van de 40 uur die gewerkt worden, zal een advocaat er misschien maar 30 kunnen declareren.
Stel dat zijn normale tarief 200 euro per uur is, dan werkt hij dus 9 uur voor dat tarief en 21 uur voor een euro of 60 per uur. Het totaal is zo’n 3000 euro per week, 12.500 euro per maand. Dat betreft natuurlijk alleen de omzet.
Kosten van een advocaat
Uiteraard heeft een advocaat ook kosten en die zijn niet mild. Daarmee wordt niet de Aston Martin bedoeld, maar de kosten die nodig zijn om het vak goed te kunnen uitoefenen.
Er worden uiteraard kosten gemaakt voor de gebruikelijke zaken als de huur van het kantoor (niemand vertrouwt een advocaat met een vervallen kantoor, dus die kosten zijn flink!), de afschrijving op de inventaris en kosten voor koffie, kantoorartikelen, computers, gas, water, elektra, en ondersteunend personeel.
Waar minder over wordt nagedacht is het feit dat advocaten een verplichting hebben om zichzelf bij te scholen. Dat gebeurt meestal met cursussen die veel geld kosten. Daarnaast is een goede advocaat ook geabonneerd op vakbladen, online informatiesystemen en koopt hij regelmatig nieuwe uitgaves van standaardwerken en nieuwe ‘wetboeken’.
De precieze kosten hiervoor zijn moeilijk te geven. Wat wel kan worden gezegd is dat er boeken bij zitten die 300 tot 500 euro kosten (bijvoorbeeld de ‘Tekst en Commentaar’, de basis voor elke goede advocaat) en dat een jaarabonnement op het bekendste juridische vakblad (Nederlandse Jurisprudentie) zo’n 1400 euro kost. Bedenk dat een advocaat enkele (recente) Tekst en Commentaar-bundels nodig heeft en dat hij naast Nederlandse Jurisprudentie ook nog enkele andere vakbladen wil en men zit al snel op een bedrag van 5.000 tot 10.000 euro per jaar.
Kortom: de kosten zijn heel erg flink.
Opgeteld: wat verdient een advocaat?
Vanwege de verscheidenheid aan advocaten is dat niet te zeggen.
Wat wel te zeggen is, is dat de gemiddelde startende advocaat vaak begint op het minimumbedrag van de Orde van Advocaten, iets boven de 2100 euro bruto per maand. Daar komt natuurlijk elk jaar iets bij, totdat een bedrag van maximaal 80.000 a 100.000 euro per jaar is bereikt. Daar ergens zit het plafond voor medewerkers. De partners (eigenaren) kunnen nog meer verdienen, vooral als ze een van de weinige partners zijn en er veel medewerkers (die niet partner zijn) voor ze werken. De partner is dan eigenlijk simpelweg een ondernemer. Bij grote kantoren (Stibbe, AKD, Nauta Dutilh) ligt het maximum op meer dan een miljoen per jaar. Bij kleinere kantoren ligt dat rond de 2 a 3 ton per jaar.
Bedenk overigens wel dat de gemiddelde advocaat geen 40 uur per week werkt voor dit salaris. Er zijn veel kantoren waar om 22.00 pas al het werk gedaan is, maar ’s ochtends om 8.00 weer stapels liggen. Advocaten staan erom bekend dat ze veel overwerken.
Kortom: een advocaat heeft een goed salaris en is geen armoedzaaier, maar de enorme bedragen die hij volgens de media zou verdienen zijn erg overdreven.
Welke alternatieven zijn er?
Mocht u toch van mening zijn dat een advocaat te duur is, maar wilt u wel professionele bijstand, dan kunt u kiezen voor de jurist. Een goede jurist doet qua opleiding, kennis en ervaring niet onder voor een advocaat, maar is meestal wel een stuk goedkoper.
Juristen bieden hun werkzaamheden meestal aan tussen de 100 en 180 euro exclusief 21% btw. Ook zij zijn geen enorme grootverdieners, want ze hebben vaak vrijwel dezelfde kosten als advocaten. Ze kunnen er dus prima van leven, maar zijn nog minder dan advocaten grootverdieners.
Kortom
Heeft u een advocaat nodig? Schrik dan niet van de uurtarieven: dit zijn normale tarieven én u kunt soms een toevoeging aanvragen (vaak ‘pro deo‘ genoemd), waardoor de kosten ingeperkt kunnen worden.
Bent u een ondernemer of heeft u een (iets) te hoog inkomen, dan krijgt u geen toevoeging. In dergelijke gevallen is het vaak aan te raden om voor de goedkopere maar kwalitatief net zo goede jurist te kiezen.