fouten overeenkomst

6 veelgemaakte fouten bij het opstellen van een overeenkomst

Kennis Artikelen Civiel recht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Elke dag worden in Nederland miljoenen overeenkomsten gesloten: van het kopen van een broodje bij de broodjeszaak, tot het sluiten van een miljoenendeal met de Nederlandse overheid. Sommige overeenkomsten worden op papier gezet, anderen (meestal de minder belangrijke) niet.

In de overeenkomsten die op papier worden gezet, worden echter regelmatig fouten gemaakt. Daarom hebben wij 6 veelgemaakte fouten bij het opstellen van een overeenkomst verzameld. Dit zijn de juridische blunders die wij ook echt in de praktijk tegenkomen.

1. Vergeten te verwijzen naar de algemene voorwaarden

Voor wat betreft algemene voorwaarden kan men bij het opstellen van een overeenkomst in zeven sloten tegelijk lopen, maar met betrekking tot de overeenkomst komt het ontbreken van een verwijzing nogal eens voor.

Vaak wordt gedacht dat de algemene voorwaarden ‘op de website staan’ of dat ‘erin staat dat ze altijd van toepassing zijn’. Dat is echter niet voldoende: er moet ook daadwerkelijk worden verwezen naar de algemene voorwaarden vanuit de overeenkomst!

2. Fouten met contractspartijen maken

Het is van belang dat duidelijk is tussen wie een bepaalde overeenkomst is aangegaan. Daarom moet dat duidelijk in de overeenkomst staan. Vaak wordt dat direct op de eerste pagina gedaan, al is dat niet per se noodzakelijk.

Let er daarbij goed op dat degenen die de overeenkomst aangaan ook daadwerkelijk tekeningsbevoegd zijn. Het komt regelmatig voor dat medewerkers van een b.v. geen overeenkomsten mogen aangaan voor de b.v. of dat zelfs de bestuurders niet alleen, maar slechts gezamenlijk bevoegd zijn (eventueel enkel boven een bepaald bedrag).

De tekenbevoegde personen bij een onderneming zijn te controleren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

3. Een onduidelijke overeenkomst opstellen

Helaas komt het nog regelmatig voor dat er niet duidelijk wordt omschreven wat de overeenkomst precies inhoudt en wat de verplichtingen van partijen zijn. Wie levert wat? De slager die ’twintig kilo vlees’ moet leveren waarna de restaurateur ‘de rekening betaalt’ is meestal te onduidelijk. Welk vlees moet de slager leveren? Bief of gehakt? Hoeveel moet de restaurateur daarvoor betalen?

Maak altijd duidelijke afspraken: dat voorkomt het ontstaan van een zogenaamde onbepaalbare overeenkomst. Een onbepaalbare overeenkomst is ‘nietig‘ (ongeldig). Daarnaast voorkomen duidelijke overeenkomsten ook conflicten tussen u en de wederpartij.

4. Geen rechtskeuze of forumkeuze maken

Zeker bij internationale overeenkomsten is het van belang om een goede rechtskeuze te maken en een goede keuze qua rechter te maken (forumkeuze). U wilt immers niet eindigen met een Poolse rechter die Spaans recht moet toepassen (het kan, vreemd genoeg!), maar het liefst met een Nederlandse rechter die Nederlands recht toepast (eventueel met uitsluiting van het Weens Koopverdrag). Neem dat dan ook op in de overeenkomst!

Ook bij overeenkomsten tussen twee Nederlandse partijen is het van belang om rechtskeuze én forumkeuze te maken, al is het dan wel minder erg wanneer u het vergeet.

5. Ondertekening overeenkomst nalaten

Hoewel een goede jurist vaak nog een niet ondertekende overeenkomst kan rechtbreien, is het uiteraard niet verstandig om de overeenkomsten slechts eenzijdig te ondertekenen of niet te ondertekenen. Toch is het verbazingwekkend hoe vaak wordt vergeten om een overeenkomst te ondertekenen.

Laat overeenkomsten altijd ondertekenen en zorg ervoor dat minimaal de datum van ondertekening erbij staat. Dat geeft in elk geval voldoende mogelijkheden om later aan te tonen wat er precies was afgesproken.

6. Zaken afspreken die wettelijk niet zijn toegestaan

Er worden regelmatig afspraken gemaakt die niet zijn toegestaan in overeenkomsten. Dat kan inhouden dat die afspraak nietig is en daardoor niet geldt. Dat zou kunnen leiden tot ongeldigheid van de hele overeenkomst, maar kan ook leiden tot ongeldigheid van een gedeelte van de overeenkomst. Die verbintenissen zijn dus ook niet (bij de rechter) afdwingbaar.

Hoewel dit artikel is geschreven om u voor fouten te behoeden, is dat bij dit punt lastig. Er is immers veel niet toegestaan in de Nederlandse wet. Als stelregel kunt u aannemen, dat als u denkt dat iets niet mag, dat waarschijnlijk inderdaad niet is toegestaan. Helaas zijn ook daar een aantal uitzonderingen op die lastig te voorzien zijn voor niet-juristen.

Wilt u zeker weten dat uw overeenkomst geen fouten bevat, dan kunt u deze het best laten opstellen of controleren door een jurist.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.