advies bij ontslag

Advies bij ontslag

Kennis Artikelen Arbeidsrecht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Wanneer u ontslag heeft gekregen, wilt u het liefst direct weten waar u aan toe bent. U wil weten of het ontslag wel rechtsgeldig heeft plaatsgevonden en of u recht heeft op een ontslagvergoeding. Daarvoor is juridisch advies bij ontslag noodzakelijk: met een goed advies weet u immers precies wat u moet doen.

In dit artikel behandelen we advies bij ontslag. We bekijken waarom advies bij ontslag zozeer van belang is, maar bekijken ook wat de inhoud van een advies bij ontslag kan zijn.

Advies bij ontslag

Wordt u ontslagen, dan staat u meestal alleen tegenover uw werkgever. Uw werkgever is vaak meer op de hoogte van de regels rondom ontslag én heeft vaak een juridisch adviseur die hem heeft gewezen op de beste handelwijze om u te ontslaan.

Om die reden is het verstandig om niet alleen te staan en een jurist te vragen om advies bij ontslag. Een jurist kan ervoor zorgen dat u een goed verweer kunt voeren tegen het ontslag. Daardoor zullen uw kansen zowel in onderhandelingen als in een procedure aanzienlijk toenemen.

Eerste advies bij ontslag?

Er zijn enkele eerste adviezen bij ontslag die we u standaard kunnen geven:

  1. Het eerste advies bij ontslag is heel duidelijk: teken niets! Ondanks dat het mogelijk is om op bijvoorbeeld een be√ęindigingsovereenkomst gedurende twee weken terug te komen (en soms gedurende drie weken), is het verstandig om niets te tekenen, ook niet als uw werkgever u onder druk zet.
  2. Meld u niet ziek als u niet echt ziek bent: een ziekmelding compliceert de zaak enkel en zorgt zelden voor een goede oplossing. Als u al bij een arbo-arts of bedrijfsarts komt, zal hij/zij door de ziekmelding heen prikken. Een onterechte ziekmelding doet het meestal ook slecht bij de rechter.
  3. Daarnaast is het van belang om snel te handelen, omdat u anders in een situatie kunt komen te zitten waarin het lijkt dat u akkoord bent met het ontslag. Het zal daarom vaak van belang zijn om uw werkgever te laten weten dat u nog beschikbaar bent om te komen werken.
  4. Realiseer u, dat er grote belangen spelen. Snel handelen is slim, maar niet als u nog niet zeker weet wat u precies moet doen. Dat kan namelijk behalve uw baan, ook uw ww-uitkering kosten. In geval van ontslag op staande voet, is er zelfs nog vaak de dreiging dat er aangifte zal worden gedaan. Weet u het niet zeker, dan is het verstandig om eerst juridisch advies bij ontslag in te winnen voordat u reeds stappen onderneemt.
  5. Ten slotte is het belangrijkste advies in dit artikel: win juridisch advies bij een jurist in. Ga niet af op de adviezen van welwillende familieleden of vrienden. Ze menen het uiteraard goed, maar deze adviezen zijn zelden juridisch juist. Ga niet alleen het gevecht aan, want de kans dat u dat verliest is helaas zeer groot. De juiste handelwijze hangt namelijk vaak af van de situatie: soms is het een goed idee om weer te gaan werken, soms heeft dat geen zin, soms is het goed om af te wachten, in andere situaties is afwachten juist funest. Maatwerk is vrijwel altijd noodzakelijk wanneer het gaat om advies bij ontslag.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.