advocaat

Advocaat van onvermogen

Kennis Artikelen Overige

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Wanneer u een juridisch probleem heeft, heeft u daar vaak hulp bij nodig. Die hulp vindt u bij juridisch dienstverleners, maar die dienstverleners zijn vaak fors aan de prijs. Hoewel de prijzen om goede redenen zo fors zijn, heeft u daar weinig boodschap aan wanneer u ze niet kunt betalen. Betekent dat dan dat u geen juridische hulp kunt krijgen? Niet per se. Voor u kan de ‘advocaat van onvermogen’ uitkomst bieden.

In dit artikel wordt uitleg gegeven over wat de advocaat van onvermogen precies is, wanneer u ervoor in aanmerking komt en wat u kunt doen wanneer u niet in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen.

Advocaat van onvermogen

‘Advocaat van onvermogen’ is een term die wordt gebruikt voor een advocaat die juridisch advies geeft aan personen die zijn reguliere uurtarief niet kunnen betalen. De advocaat van onvermogen wordt ook vaak ‘pro deo advocaat’ genoemd. In de juridische wereld wordt gesproken van ‘rechtshulp op toevoeging’ of ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Voor dit artikel zal verder de term ‘advocaat van onvermogen gebruikt worden’.

De advocaat van onvermogen wordt gefinancierd door de overheid. Vaak heeft u wel een (kleine) eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen, vermogen en de opbrengst van de zaak waarin de advocaat u terzijde staat.

Wanneer komt u in aanmerking voor een advocaat van onvermogen?

U komt in aanmerking voor een advocaat van onvermogen als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag u niet te veel vermogen hebben, u mag niet te veel verdienen én de opbrengst van de zaak mag niet te hoog liggen. Daarnaast is de advocaat van onvermogen geen mogelijkheid voor ondernemingen.

Het aanvragen van de advocaat van onvermogen kan bij vrijwel elke advocaat die ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Hij vult op uw verzoek een formulier in, waarna de Raad voor Rechtsbijstand de aanvraag goedkeurt of afkeurt.

Wat exact de voorwaarden zijn voor de advocaat van onvermogen, wordt uiteengezet in (soortgelijke) artikel over de pro deo advocaat.

Wat als u niet in aanmerking komt?

Wat nu als u niet aan bovenstaande eisen voldoet en u dus niet in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen omdat u een ondernemer bent, omdat u teveel verdient, omdat u teveel vermogen hebt of omdat de opbrengst van de zaak achteraf te hoog gaat zijn?

In principe zult u dan het normale tarief van de advocaat moeten betalen, of met de advocaat andere afspraken moeten maken. De kosten daarvoor zijn fors: een advocaat kost meestal ergens tussen de 125 en 250 euro per uur. Een beetje rechtszaak kost u dus al snel duizenden euro’s aan honoraria wanneer u niet in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen.

Alternatieven voor de advocaat van onvermogen

Wat zijn de alternatieven wanneer u niet in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen?

U kunt gratis advies inwinnen bij het Juridisch Loket of bij een rechtswinkel. Nadeel hiervan is dat deze hulpverleners vaak niet alle rechtsgebieden bestrijken, ondernemers vaak buiten de boot vallen en u regelmatig te maken heeft met studenten die het vak nog moeten leren.

U kunt een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Nadeel daarvan is dat niet alle zaken onder de dekking vallen én dat u juridische problemen die al zijn ontstaan niet meer kunt verzekeren. Daarnaast heeft u vaak geen vrije keuze qua advocaat en wordt uw zaak regelmatig behandeld door niet-universitair-opgeleide juristen.

U kunt een jurist inschakelen die geen advocaat is. Meestal werken juristen die geen advocaat zijn tegen flink lagere uurtarieven waardoor u uw juridische hulp kunt vinden voor een voor u betaalbaar bedrag. Nadeel van deze juristen is dat ze niet kunnen procederen in zaken boven de 25.000 euro, tenzij dat dat arbeidsrechtszaken zijn. Daarnaast is het een nadeel dat u vaak niet zeker weet welke opleiding deze jurist heeft gehad, aangezien jurist geen beschermd beroep is.

De juristen van Wet & Recht vallen in de laatste categorie. Bij ons weet u tevens altijd zeker dat een universitair opgeleide jurist uw zaak behandelt. Wij werken enkel met juristen die zich ‘meester in de rechten’ mogen noemen. Onze tarieven zijn eerlijk en gunstig te noemen én we geven u als dat mogelijk is vooraf een prijsopgave van wat uw vraag of zaak gaat kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Advocaat van onvermogen – Conclusie

De advocaat van onvermogen is een term die wordt gebruikt om een advocaat te beschrijven die gesubsidieerde rechtsbijstand levert. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, wil u in aanmerking komen voor een advocaat van onvermogen. Deze voorwaarden betreffen uw inkomen, uw vermogen en de opbrengst van de zaak.

Wanneer u niet in aanmerking komt voor een advocaat van onvermogen kunt u wellicht een beroep doen op het Juridisch Loket, een wetswinkel,  uw rechtsbijstandsverzekering of op een jurist die geen advocaat is.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.