Auto verkocht, verkoper wil afzien van koop

Kennis Artikelen Vragen

Vraag

Beste heer/mevrouw,

Gisteren heb ik onze tweede auto verkocht via Marktplaats. Ik heb de auto online gezet en heb daarop een paar biedingen gekregen, waaronder een bod dat in de buurt kwam van wat ik ervoor wilde hebben. Met die verkoper heb ik ook per e-mail contact gehad en we hebben afgesproken dat hij het geld zou overmaken en dat hij dan de auto kon komen ophalen.

Nu heb ik dit gedaan zonder overleg met mijn vrouw. Toen ik haar dit vandaag vertelde was zij helemaal niet blij. Daarom wil ik graag van de koop afzien. Kan dat en hoe doe ik dat?

Antwoord Wet & Recht

Geachte heer/mevrouw …,

Bij het e-mailcontact is duidelijk een overeenkomst tot stand gekomen. De verkoper heeft een aanbod gedaan, u heeft dat geaccepteerd en u heeft samen al afgesproken hoe betaald en geleverd zal gaan worden. De overeenkomst is dan ook geldig tot stand gekomen.

Het is zo dat overeenkomsten die geldig tot stand zijn gekomen, ook moeten worden nagekomen. U kunt juridisch gezien dus niet eenzijdig van deze overeenkomst af.

Wat ik u zou willen adviseren is om contact op te nemen met de koper van de auto en te kijken of hij van de koop af wil zien, of om te kijken of er een andere oplossing mogelijk is.

Helaas kan ik u niet beter berichten dan dit.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
handels- en ondernemingsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht


N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door onze juristen is samengesteld kunnen wij, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel, juist en/of accuraat is op het moment van raadpleging en dat deze toepasbaar is in een specifieke situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en/of aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.