Concurrentiebeding bij ontslag om economische redenen

Kennis Artikelen Vragen

Vraag

Beste,

Ik ben enige tijd geleden ontslagen wegens economische redenen. Deze ontslagprocedure heeft via het UWV gelopen.

Mijn vorige werk was bij een slager, maar daar stond een concurrentiebeding in mijn contract. Er stond namelijk in dat ik indirect of direct geen soortgelijk werk mocht doen binnen een jaar na uitdiensttreding. Ik wil nu ook weer graag bij een andere slager in de buurt gaan werken, maar dat mag dus niet volgens mijn vorige contract.

Daarom mijn vraag: is het concurrentiebeding ook geldig wanneer ik ontslagen ben geworden (om economische redenen) en niet zelf ontslag heb genomen?

Groet,

Antwoord

Geachte heer …,

In dit geval geeft de wet aan dat een concurrentiebeding niet tegen u kan worden gebruikt wanneer de werkgever schadeplichtig is vanwege de manier waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Zoals ik het lees in uw bericht, is dat in uw geval niet aan de orde.

Dat houdt in dat het concurrentiebeding wettelijk gewoon geldig is. Toch is het zo dat de verdere omstandigheden van het geval ervoor kunnen zorgen dat u niet aan het concurrentiebeding gehouden kunt worden. Voor meer informatie daarover, wil ik u verwijzen naar het artikel over het concurrentiebeding.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
handels- en ondernemingsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht


N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door onze juristen is samengesteld kunnen wij, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel, juist en/of accuraat is op het moment van raadpleging en dat deze toepasbaar is in een specifieke situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en/of aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.