contract opstellen

Contract opstellen

Kennis Artikelen Civiel recht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Voorkomen is beter dan genezen. Er wordt daarom ook wel eens gezegd: een goed opgesteld contract betaalt zichzelf altijd terug.

Waarom een contract opstellen?

Een goed contract opstellen is vooral belangrijk om twee redenen:

 • Er staat duidelijk op papier wat is afgesproken, dus minder kans op conflicten;
 • Als er een conflict ontstaat, kunt u met een contract bewijzen wat er is afgesproken.

Kortom: een contract opstellen zorgt voor het wegnemen van onduidelijkheid en voor het altijd hebben van bewijs.

Kan ik zelf een contract opstellen?

Ja, dat kan. Zelf een contract opstellen is soms zelfs aan te raden, wanneer het om kleine belangen gaat. Sterker nog: bij zéér kleine belangen is een contract opstellen vaak niet eens noodzakelijk en is een mondelinge overeenkomst ook voldoende.

Hoe groter het belang, hoe meer zorg vastlegging van de afspraken nodig heeft. Zelf een contract opstellen kan bij overeenkomsten waar niet al te veel vanaf hangt. Het is echter niet verstandig om zelf aan de slag te gaan wanneer de belangen groot zijn of u met een (zeer) onbetrouwbare wederpartij van doen hebt.

Wanneer heb ik een jurist nodig?

Een jurist is van belang wanneer grote belangen spelen bij het aangaan van het contract. Een contract opstellen behoort in dat geval door een specialist te worden gedaan, om ongewenste grote risico’s zoveel mogelijk te kunnen vermijden.

Voorbeelden van situaties waarin een contract opstellen het best door een jurist kan worden gedaan:

 • de (ver)koop van een dure machine;
 • het in dienst nemen van een werknemer;
 • het aangaan van een samenwerkingsverband;
 • het uitlenen van een aanzienlijke som geld;
 • et cetera

Wat kost het laten opstellen van een contract?

Het opstellen van een goed maatwerkcontract kost in elk geval altijd tijd. Er moet overlegd worden, er moeten concepten gemaakt worden en er moet gecorrigeerd worden. Dat hoort er allemaal bij om uiteindelijk tot een perfect product te komen.

De prijs van een contract opstellen is afhankelijk van het soort contract en van uw wensen. Goede maatwerkcontracten zoals de juristen van Wet & Recht ze maken zijn er al vanaf € 145,- inclusief btw.

De daadwerkelijke prijs hangt af van uw specifieke wensen. Wilt u meer weten? Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.

Wat kunnen wij voor u doen?

Bij Wet & Recht kunnen we elk soort contract opstellen. Denk aan:

 • koopovereenkomsten;
 • arbeidsovereenkomsten;
 • geldleningsovereenkomsten;
 • vaststellingsovereenkomsten;
 • overeenkomsten van opdracht;
 • aannemingsovereenkomsten;
 • samenwerkingsovereenkomsten;
 • vof-contracten;
 • aanverwante stukken zoals algemene voorwaarden.

Uiteraard is het voor u van belang dat u daarvoor een goede prijs betaalt én dat u vooraf zekerheid heeft over de kosten. Met een prijsopgave weet u vooraf precies wat uw contract opstellen bij ons kost. Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.