jurist

Jurist

Kennis Artikelen Overige

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Wanneer u op zoek ben naar juridisch advies, komt u een aantal verschillende dienstverleners tegen. Dit artikel gaat over de jurist. Wat is een jurist? Waar kan een jurist u mee helpen? Wat is het verschil tussen de jurist, de meester in de rechten en de advocaat?

Jurist

Een jurist is iemand die zich bezighoudt met het recht. Dat houdt in: een advocaat is jurist, een rechter is jurist, een officier van justitie is jurist, een bedrijfsjurist is uiteraard ook jurist én iemand die zich anderszins met het recht bezighoudt mag zich jurist noemen.

De belangrijkste reden om iemand jurist te kunnen noemen is zijn bezigheden, niet zijn opleiding. ‘Jurist’ is geen beschermde titel, dus in principe kan iemand die nooit rechten heeft gestudeerd zich zonder meer jurist noemen, al heeft hij de opleiding niet en al is hij misschien slechts een klein gedeelte van zijn tijd bezig met juridische zaken.

Het is om bovenstaande reden belangrijk om goed te kijken naar de jurist die u op het oog heeft om uw zaken te behartigen. Kijk naar zijn opleiding, naar zijn opleidingsniveau en naar zijn werkzaamheden. U wilt immers geen ‘jurist’ die eigenlijk stratenmaker is, maar het liefst een jurist die een juridische opleiding heeft gehad.

Verschil jurist, advocaat, meester in de rechten

Wanneer u op zoek bent naar juridisch advies, komt u de jurist, de advocaat en de meester in de rechten tegen. Wat is precies het verschil?

De jurist is, zoals hierboven uitgelegd, iemand die zich bezighoudt met juridische zaken. De titel ‘jurist’ mag iedereen voeren, het is dus belangrijk dat u goed kijkt naar de geschiktheid van de jurist die u op het oog heeft.

De meester in de rechten is iemand die een juridische opleiding op universitair niveau heeft afgemaakt. De meester in de rechten heeft het doctoraalexamen behaald in deze studie of heeft, voor de wat jongere generatie, een master in het recht (en mag zich dan tevens LL.M. noemen). Wanneer iemand niet aan deze eisen voldoet, mag hij zich weliswaar jurist noemen, maar mag hij zich nooit meester in de rechten noemen. De meester in de rechten die zich niet met juridische zaken bezighoudt (hij is bijvoorbeeld bankier geworden), is geen jurist.

De advocaat is een meester in de rechten (dus: inclusief juridische opleiding op universitair niveau) én houdt zich bezig met het recht en is dus tevens jurist. Enkel advocaten mogen zich advocaat noemen.

Waar kan een jurist u mee helpen?

Wanneer hij juridisch advies geeft, kan een jurist u in principe met alle zaken helpen die binnen zijn aandachtsgebied in het recht vallen. Hij kan u over alle juridische zaken advies geven en mag in vrijwel alle zaken procederen.

De belangrijkste uitzondering daarop zijn zaken boven de 25.000 euro, daarbij mag enkel een jurist die ook advocaat is procederen. Dat geldt dan weer niet voor arbeidsrechtszaken: daar mag een jurist die geen advocaat is altijd in optreden.

Het voordeel van de jurist die geen advocaat is, is dat hij meestal een stuk goedkoper is dan de advocaat. Het nadeel van de jurist die geen advocaat is, is u voor zaken boven de 25.000 euro niet bij hem terecht kunt, tenzij het om arbeidsrecht gaat.

Hoe zit het met Wet & Recht?

Wij bieden ook juridische diensten aan en bij ons werken juristen. Naar aanleiding van dit artikel stelt u zich wellicht de vraag: welk soort juristen werkt dan bij Wet & Recht?

Elk van onze juristen heeft een universitaire opleiding in het recht gehad en onze juristen mogen zich allemaal ‘meester in de rechten’ noemen. Op die manier kunnen wij de kwaliteit garanderen die u zoekt.

Jurist – Conclusie

Elke persoon die zich bezighoudt met het recht is een jurist. Dat geldt dus voor advocaten, rechters en personen die zich anderszins bezighouden met het recht. De jurist die zich bezighoudt met het geven van juridisch advies kan u vrijwel altijd bijstaan voor een tarief dat lager is dan dat van de advocaat, tenzij er voor de rechter geprocedeerd moet worden in zaken boven de 25.000 euro. In het arbeidsrecht kan een jurist u altijd bijstaan.

Met uw vraag voor advies, kunt u vrijwel altijd terecht bij een jurist. Van de juristen van Wet & Recht, weet u reeds dat zij allen een universitaire juridische opleiding hebben afgerond. Schakelt u een andere jurist in, dan is het verstandig dat u controleert of hij voldoende kennis heeft (onder meer door opleiding).

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.