Mondelinge overeenkomst rechtsgeldig?

Kennis Artikelen Vragen

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Vraag

Geachte heer/ mevrouw,

Ik zit met het volgende. Wij hebben in april een zeilbootje gekocht bij een boten bemiddelingsbureau, zeilen was echt een hobby van mijn man. Nu is mijn man afgelopen zomervakantie in Spanje overleden.

Dat is verschrikkelijk, maar nu zitten wij met die zeilboot. Er is verder niemand in de familie die daar van houdt. Nu heb ik contact gezocht met die botenmakelaar, waar wij hem hebben gekocht, en gevraagd of hij de boot terug wil kopen.

Hij kwam kijken en deed een bod en daar gingen wij niet mee akkoord, dat was veel te weinig. Hij kon ook wel bemiddeling doen zei hij en hij zou alles op de mail zetten. Na anderhalve week kreeg ik inderdaad een mail en toen bood hij wel meer ( overigens nog niet erg veel)

Na anderhalve week heb ik hem daarover gebeld. Toen hebben we wel samen een bedrag afgesproken en hebben we mondeling een deal gemaakt over de terugkoop prijs die ik zou krijgen. Ook dit heeft hij naar mij gemaild.

Eigenlijk zit er nu best veel verlies op, zeker omdat hij er zelf nog veel aan heeft aan heeft gedaan in ingebouwd. Ook heeft mijn man er maar 3 maanden plezier van gehad en maar 4 keer mee kunnen zeilen. Maar goed wat doe je in zo’n situatie. Je hebt zoveel verdriet en je wilt ook niet dat die boot helemaal achteruit gaat.

Dus ik heb telefonisch akkoord gezegd en hij heeft dit wat wij afgesproken hebben gelijk gemaild. Nu heeft er wel een andere serieuze koper gebeld en die wil graag komen kijken.

Dus nu is mijn vraag: Zit ik nu vast aan die afspraak met die botenbemiddelaar, die eigenlijk ver onder de prijs biedt, of kan ik toch noch met die andere persoon in zee gaan. Ik heb uiteraard nog niks getekent, maar ik wil natuurlijk niet nog meer ellende. Ik wil niet dat ik dadelijk voor een gerecht moet komen of zo, omdat iets gedaan heb, wat niet kan en mag.

Hoop dat U mij dit snel kunt laten weten,

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,


Antwoord Wet & Recht

Geachte heer/mevrouw,

Gecondoleerd met het overlijden van uw echtgenoot. Ik wens u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Voor wat betreft uw vraag moet ik u teleurstellen. Een mondelinge overeenkomst is in een dergelijk geval bindend. U bent dus een overeenkomst aangegaan met de makelaar en zult hem de boot moeten leveren tegen de koopprijs die u bent overeengekomen.

Wanneer u toch met de andere koper in zee zou gaan zal de botenbemiddelaar u waarschijnlijk proberen te houden aan de overeenkomst. Hier kunt u dan niet meer aan voldoen, waardoor u een gerechtelijke procedure riskeert.

Hoe u uit een dergelijke procedure gaat komen is dan maar net de vraag. Het kan immers gepaard gaan met hoge advocaatkosten (wanneer u een advocaat nodig heeft) en er is een kans dat u de procedure verliest. Als u de insteek heeft ‘ik heb nooit iets afgesproken en de bemiddelaar heeft mij een e-mail gestuurd zonder aanleiding’, zit er een kans in dat u de procedure wint.

Uiteraard is dat geen fraaie opstelling, gezien het feit dat er wel een afspraak ligt. Verliest u een procedure, dan zal de tegenpartij zijn (advocaat)kosten op u verhalen, zult u uw eigen kosten moeten dragen én zult u de mondelinge overeenkomst alsnog moeten nakomen.

Kortom: het is juridisch gezien waarschijnlijk het verstandigst om de boot te leveren aan de botenbemiddelaar, ondanks dat hij een lage prijs biedt. Daarnaast is dat natuurlijk ook moreel gezien de juiste keuze.

Overigens kunt u meer algemene informatie over de mondelinge overeenkomst teruglezen in het artikel over de mondelinge overeenkomst.

Het spijt me dat ik u niet gunstiger kon berichten. Mocht u verder nog vragen hebben hierover of over andere zaken, dan hoor ik dat graag.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.