Juridisch Woordenboek – J

Kennis Artikelen Woordenboek

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Jurisdictie

De vraag welke rechter in/op een bepaald gebied recht mag spreken. Ook wel rechtsmacht genoemd.

Jurisprudentie

Rechterlijke uitspraken. Jurisprudentie wordt vaak gebruikt als aanvullende argumentatie bij nieuwe juridische geschillen. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over jurisprudentie.

Jurist

Iemand die zich met het recht bezighoudt. Zo zijn onder meer advocaten, rechters, bedrijfsjuristen en studenten rechtsgeleerdheid ‘jurist’. Meer daarover is te lezen in het artikel jurist.

Justitie

Overheidsfunctionarissen die zich bezighouden met de handhaving van het recht. Meestal wordt met justitie het Openbaar Ministerie bedoeld.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.