Juridisch Woordenboek – J

Kennis Artikelen Woordenboek

Jurisdictie

De vraag welke rechter in/op een bepaald gebied recht mag spreken. Ook wel rechtsmacht genoemd.

Jurisprudentie

Rechterlijke uitspraken. Jurisprudentie wordt vaak gebruikt als aanvullende argumentatie bij nieuwe juridische geschillen. Meer informatie kunt u vinden in het artikel over jurisprudentie.

Jurist

Iemand die zich met het recht bezighoudt. Zo zijn onder meer advocaten, rechters, bedrijfsjuristen en studenten rechtsgeleerdheid ‘jurist’. Meer daarover is te lezen in het artikel jurist.

Justitie

Overheidsfunctionarissen die zich bezighouden met de handhaving van het recht. Meestal wordt met justitie het Openbaar Ministerie bedoeld.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
handels- en ondernemingsrecht, arbeidsrecht, contractenrecht


N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door onze juristen is samengesteld kunnen wij, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet garanderen dat deze informatie compleet, actueel, juist en/of accuraat is op het moment van raadpleging en dat deze toepasbaar is in een specifieke situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en/of aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.